Larry Lundgren

Varje ny tanke är ett äventyr
Vad finns utanför ramarna
Varje ny tanke är ett äventyr, och författaren tar oss läsare ut på spännande promenader i tankens trädgård – givetvis stödjande oss på tankens gåstavar. Han älskar att skriva, att tänja gränserna för den egna fantasin och andras – men traditionella skrivläror gillar han inte.
  Men han gör det med glimten i ögat och en räv bakom örat, och hans roliga och skarpsynta iakttagelser lämnar ingen oberörd – åtminstone ingen med skrivlust.
  Och nog framgår det då och då att han avskyr Jantelagen …

Utgivet 2011
120 sidor.
ISBN 978-91-86249-50-2. 
Pris: 150:-
 Oskar glömde aldrig
åren i Kanada 1926–1933

På våren 1926 lämnade Oskar Lundgren sin hemby Medle i norra Västerbotten tillsammans med fem andra bybor. Kanada skulle bli deras räddning undan arbetslösheten. Några kom tillbaka, andra inte. Trots alla allvarliga tillbud tillhörde han hemvändarna.
  50 år senare berättar Oskar på band med sitt knivskarpa minne om vedermödorna och glädjeämnena under de sju åren ”over there”. Det är dessa band som hans son nu presenterar i bokform, till stor del med berättarens egna ord.
  Oskar jämrar sig inte i onödan; Wall Street-kraschen 1929 satte förstås krokben för honom och alla andra förhoppningsfulla utvandrare, men han lägger som vanligt större vikt vid de ljusa minnena, färgklickarna i tillvaron.
  Och arbetslösheten var ju faktiskt orsaken och startskottet till att hans liv tillfördes en extra dimension och en speciell bakgrundston, som knappast kunde ha uppstått enbart i hembyn
.

110 sidor.  ISBN 978-91-86249-28-1.
Pris 150:-.  Kartonage 200:- Utgiven 2010


En hjulbent målvakt från Fällan
och 59 andra limerickar under bältet och ovanför.
Larry Lundgren text och Gunnar Enqvist illustrationer

När Gunnar Enqvist och Larry Lundgren slår sina huvuden ihop, är inte skratten långt borta. I den här boken delar de frikostigt med sig – denna gång i limerickens form.
  De låter oss göra bekantskap med kvinnliga nudister från Bäck, sömniga bilister från Bratten, enbenta dansöser från Nåda, en pinknödig tjockis från Skagen och många av deras färgstarka kamrater.
  För att ytterligare understryka de dråpliga situationerna är boken dessutom rikt illustrerad.
...
Ett litet smakprov bjuder vi på:
En pinknödig tjockis från Skagen
blev smått desperat häromdagen
när han leta’ sin snopp,
men snart gav han opp
för han kunde ej se den för magen.


125 sidor.
ISBN 978-91-86249-49-6     Pris: 200:-  Utgivet 2011
Byn

I Byn – som egentligen handlar om Medle – får vi möta människor och miljöer från författarens ungdomstid. Det är människorna som står i centrum – inte hemmansnummer, släktträd eller odlingsmetoder.
  Den då outbyggda älven gör sig då och då påmind som en brusande bakgrundston, en livsnerv – med en egen själ, numera bortglömd av de flesta.
  Vi får möta de enkla människorna mitt i vardagen – eller kanske rentav i Bönhuset eller vid fotbollsmatcherna på söndagarna.
  Ofta småler vi, ibland kan vi inte låta bli att gapskratta, men då och då smyger sig kanske en tår fram i ögonvrån.
    Trivsel och sammanhållning var ingen handelsvara utan en självklar del av vardagen. Lika närvarande som humorn och allvaret.
    Idag lockar Byn i husannonserna med ”populära Medle”, men den här lilla boken rör sig i en tid, när de boende i Byn inte ville flytta därifrån, om de inte blev tvungna; Byn var        ”populär” bland byborna själva …

106 sidor
Pris: 200:-
Utgiven 2014

Till boklistan


Bokförlaget Snickarsmedjan
  070-39 0 29 59