Majlis Stenman

Ekon från Kallkälldalen

Ett barnrike med vilda lekar och hemmagjord cirkus.  ”Lappkungens” ättlingar trampar gamla stigar vid Kallkälldal, där de tror att en sagornas jätte lagt en stenkoloss. Vattnet ska släppas i tunneln där barnen nu kravlar! Undrar hur björnen ser ut som luktar så fränt? Kan man verkligen leva och ha vettet i behåll fast man fått en sax spetsad i skallen?  Eller hur ska man orka bära hem en så stor gädda? Ungdomsdrömmar inspireras av vandringar, där hägg och liljekonvaljer doftar vid strömmande vatten.

136 sidor. Utgivet 2009
 ISBN 978-91-86249-13-7. 
Pris: 200:-  

 Jag ser bäst när jag blundar

Den jordnära västerbottniska naturen – en plats att vila i. Atlantens vågor och Amazonas regnskog – en exotisk och märklig resa.
  I de två världarna är det svårt att skilja på dröm och verklighet, eftersom havet är så oändligt, älven så överväldigande vacker. Det är som att vandra på heliga stigar, där till och med sorgen får ro, sedan höja blicken och se sig omgiven av liv, sällsamma människor, djur och växter.
  Det hade inte Kristina väntat sig i sin inrutade, grådaskiga tillvaro som lärare – och ännu mindre att genom oförklarliga tillfälligheter finna omtumlande och vacker Kärlek.

ISBN 978-91-86249-37-3
242 sidor
Inbunden  pris 250:-
Pocket     pris 200:-


Längtans stränder


Oväntat hejdade sig livet – mitt i steget – drog ett djupt andetag och fnissade förtjust.  Livet lägger sitt eget pussel, bit för bit. Skenbart slumpvis doppar det sin pensel i sin brokiga palett. Sorg och glädje avlöser varandra, Den Vuxna Människan tar vid efter Barnet – men egentligen går de hela livet sida vid sida hand i hand.
  Författaren tar oss vid handen på en poetisk och ömsint promenad i försommar-grönska, höstfärger och på längtande stränder – eller med nysnö på anoraken – ”men störst av allt är kärleken”.

Larry Lundgren
Mormor och Madonnan


I sina tidigare böcker står Majlis Stenman stadigt med båda fötterna på västerbottnisk jord. Men nu höjer hon dessutom blicken långt bortom Kallkälldalen och landar i Michelangelos och da Vincis Florens.

  Vi läsare får oss till livs en initierad, lågmäld och ömsint skildring från den europeiska kulturens högborg, delvis med respektfull insyn bakom Villa Agapes klostermurar. Men sin barndoms Kallkälldal glömmer hon aldrig – och plötsligt blir avståndet mellan ytterligheterna inte alls hisnande utan snarare ett stenkast.

  Likheterna och tangeringspunkterna visar sig vara överraskande många; madonnor är madonnor var de än befinner sig.
Rännilar

Några stenbackar, en liten bäck, en grå timmerstuga och barndomens
enkla människor väcker varma känslor hos författarinnan. Det mesta i livet är tillfälligt och övergående – som skira maskrosbollar i sydvinden vid Skarvberget – men barndomsminnena kan ingenting förändra eller förvanska: mamma och pappa, de många syskonen, mormor, järnspisen, timmerväggarna, bäckbruset, doften av hallon, de små människornas storhet …
  I Rännilar känner vi närheten till allt detta. Men vi påminns också om att Livets rännilar porlar vidare för oss alla. Det vi upplever just idag blir så småningom minnen – för oss själva eller någon annan.    Även för oss som inte haft förmånen att födas i Skarvsjöby …

Larry Lundgren
Till boklistan


Bokförlaget Snickarsmedjan
  070-39 0 29 59